vinodol-o-nas

Vinárstvo Jankacký a Podhorský

V roku 1994 bola založená firma Agrovinol spol. s r.o., ktorá postupnými krokmi  obnovovala staré, zanedbané vinohrady za nové perspektívne. Stálo to veľa úsilia a námahy aby sme mohli zachovať a rozvíjať tradíciu výroby vína vo Vinodole. Postupnými investíciami do technológie zvyšujeme produkciu a kvalitu našich vín.

V roku 2018 sme vytvorili novú originálnu značku nášho vinárstva s názvom Jankacký Podhorský a v súčasnosti obhospodarujeme vyše 90 ha viníc v Nitrianskej vinohradníckej oblasti.

Vinárstvo Jankacký a Podhorský sa nachádza južne od mesta Nitra v obci menom Vinodol. Slovo víno sa ukrýva v názve obce a história hovorí že k vínu a pestovaniu hrozna má tato oblasť veľmi blízky vzťah.

Vinohrady

Uplynulo už mnoho storočí od vtedy, čo snáď prví obyvatelia našej vlasti, kultúrne vyspelí Kelti, vysadili i na našom území prvé vinice. K tejto tradícii pestovania viniča sa dodnes hlási i naša vinohradnícka obec Vinodol, ktorej rodný list siaha ďaleko do 12. storočia.

Naše vinohrady sa rozprestierajú na juhozápadnom svahu na východ od obce Vinodol. Celkovo obrábame 91 hektárov vlastných viníc ktoré sú rozdelené medzi vinicu Nová a Petecká hora.

Pôdne typy sú výsledkom rovinného reliéfu riečnych náplavov. Vďaka tejto kombinácii sú korene schopné prenikať veľmi hlboko do pôdy a čerpať tak všetky potrebné živiny.

Juhozápadná orientácia vinohradu zabezpeči podstatne dlhší slnečný svit najmä pred západom slnka, kedy sú slnečné lúče teplejšie ako pri východe slnka. Preto je táto oblasť vynakajúca na pestovanie viniča. Patrí jej aj prívlastok „najrozmanitejšia,“ vďaka najrôznorodejším prírodným podmienkam, ovplyvňujúcich pestrosť produkovaných odrôd.

Náš terroir

Pôdny druh:
Ílovitohlinitý

Ročný úhrn zrážok:
500 – 550 mm

Nadmorská výška:
150 – 216 m n. m.

Priemerná ročná teplota:
9,9 C

Najvyššie letné teploty:
+39 °C

Najnižšie zimné teploty:
-13°C

Relief:
rovinného charakteru so sklonom do 9%

Technológia

Od roku 2017 sa víno vyrába v novom vinárskom závode vybavenom najmodernejšou technológiou. Za zmienku stoja priestory na vyzrievanie červených vín. Správne zvolená doba zrenia v sudoch podporí senzorickú chuť a arómu vína.
Jedna časť červených vín vyzrievania v barikových dubových sudoch typu bordeaux.
Druhá časť vo veľkých drevenných sudoch.Víno sa predýchava a je jemnejšie. Tým si zachováva svoju pôvodnú hroznovú arómu.
Biele vína zrejú v antikorových tankoch pri nízkych teplotách, aby sa zachovali aromatické a senzorické vlastnosti.